Tegen de Financial Times stelt ’s werelds grootste chipmaker met 110.000 werknemers en $77,9 miljard omzet in reactie op tekorten tot de uitbreiding in Europa te hebben besloten.

De Europese Commissie heeft eerder aangegeven dat het een groot belang hecht aan de uitbreiding van zijn halfgeleiderssector. Daarin spelen vanuit Nederland chiptoeleverancier Besi, halfgeleider ASMI en chipmachinereus ASML uit Veldhoven wereldwijd een grote rol.

Intel, in 1968 in Californië opgericht door Robert Noyce en Gordon Moore – grondlegger van de Wet van Moore van de nog altijd geldende wetmatigheid van de voorspelbare groei van chipproductie – doet het voorstel aan Europese landen om behalve productie ook onderdelen voor onderzoek- en ontwikkeling regionaal op te tuigen.

Daarvoor zou Europa met subsidies de ontwikkeling moeten ondersteunen. De uitbreiding in onderzoek zou voor de lange termijn garanderen dat Europa bij Intels chipproductie betrokken kan blijven.

De Financial Times wijst op een recente ontmoeting van Intel-topman Pat Gelsinger met de Franse president Macron en de Italiaanse premier Draghi over het chiptekort vanwege lockdowns door de coronapandemie, dat bijvoorbeeld de autosector bovenmatig raakt. Intel stelt dat het chiptekort ondanks extra productie tot 2023 achterstand zal houden.

Volgens Gelsinger zijn de totale kosten van productie in Europa structureel 30 tot 40% hoger dan in Azië. Europa zou moeten bijdragen om het gat in kosten te dichten.