De National Pig Association (NPA), de brancheorganisatie, stelt tegenover de BBC dat sommige slachthuizen tot een kwart onder hun normale capaciteit werken. Tegelijkertijd groeit de varkensstapel die gevoed moet worden.

„Als de regering niet snel iets doet, zullen veel gewoon gezonde varkens op boerderijen vernietigd moeten worden”, waarschuwt Zoe Davies van de NPA over het ruimtegebrek.

Elke week sterkt de voorraad met varkens die niet geslacht worden met 15.000 stuks aan, aldus de NPA over de Britse situatie.

Zij wijst vooral op de Brexit als oorzaak: gespecialiseerde slachters uit Europa zijn na de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie vertrokken. Andere werkwilligen strandden op de administratieve rompslomp van het grensverkeer.

Verliezen

De varkensstapel vreet ook aan de winstgevendheid van de bedrijven, waarschuwt de NPA. De varkens dikken met een kilo per dag aan, de kosten voor het voer dat zij normaal niet zouden eten omdat ze geslacht worden gaat tegen koste van de winstgevendheid van de bedrijven. Veel boeren draaien momenteel verlies, claimt de organisatie.

Het Verenigd Koninkrijk kende al een overschot aan varkens. „We hebben nu geschoolde arbeidskrachten nodig en we hebben de regering nodig om ons de middelen te geven om dit personeel te vinden”, aldus Davies.

Een woordvoerder van het ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken (Defra) stelt in een reactie tegenover de BBC dat de regering het „belang van seizoensarbeid” erkent en probeert de boeren te helpen.

Het heeft tot nu toe niet geleid tot extra personeel, aldus de NPA.