Het gaat om zo’n 4500 bestellingen die geannuleerd zijn door Albert Heijn. Jumbo meldt ook de annulering van een aantal bestellingen. „Online bestellingen proberen we zoveel mogelijk later uit te leveren, maar we hebben aan aantal bestellingen helaas moeten annuleren”, stelt een Jumbo-woordvoerster.

Bij zogenoemde pickup points van Albert Heijn vangen sommige klanten eveneens bot, zo laten zij weten op social media.

Minder volle schappen in het oosten

Volgens Albert Heijn wordt met man en macht gewerkt om de supermarkten gevuld te houden. „In het oosten van het land zullen onze klanten helaas niet in alle winkels het assortiment aantreffen dat ze van ons gewend zijn”, waarschuwt een woordvoerster. „We zetten wel alles op alles om lege schappen te voorkomen.” De supermarktketen heeft te maken met blokkades bij distributiecentra in Zwolle, Geldermalsen en Oosterhout.

Albert Heijn meldt zaterdag aan het begin van de avond dat boeren die nog bij zijn distributiecentra staan de blokkades zullen opheffen. „Wij hebben de actievoerende boeren bij onze distributiecentra aangegeven met hen een gesprek aan te gaan. Onze inzet is om dit gesprek nog voor de kerstdagen te laten plaatsvinden”, stelt de zegsvrouw.

Jumbo en Lidl

Boeren staan met hun trekkers eveneens voor een bevoorradingscentrum van Jumbo in Raalte. „We zetten alles op alles om de schappen schappen goed gevuld te houden en voor nu zien wij geen problemen”, meldt de woordvoerster van Jumbo. Ook distributiecentra van Lidl in Heerenveen en Geldermalsen zijn geblokkeerd.

Boos

De boeren eisen dat de supermarkten hogere prijzen gaan betalen voor hun producten. Zijn zijn ook boos over een akkoord dat het kabinet sloot met de oppositie over de stikstofwet. Ze noemen de aangescherpte doelen, een halvering van de stikstofuitstoot in 2035, onhaalbaar.

’Gezondheids- en veiligheidsrisico’

Het CBL, de brancheorganisatie van supermarkten, noemt de blokkades van distributiecentra ’onacceptabel’. „Zeker in de drukke decembermaand is de capaciteit om ’verloren ritten’ in te halen zeer beperkt. Lege winkelschappen en mogelijk niet bezorgde boodschappen betekenen simpelweg dat klanten op een ander moment naar de winkel moeten komen, wat weer voor extra drukte en langere wachtrijen zorgt. De blokkades hebben daarmee een gezondheids- en veiligheidsrisico”, benadrukt het CBL. „Het CBL staat in nauw contact met de overheid en autoriteiten om ervoor te zorgen dat de voedselvoorziening voor Nederland niet verder verstoord wordt.”