Ondanks de hoge koersen op de beurzen hebben recent meer bedrijven eerder aangekondigde beursplannen toch niet doorgezet. In oktober besloot collega-retailer Coolblue zijn plannen voor een notering uit te stellen, vanwege gebrek aan belangstelling onder investeerders voor de webwinkel. Ook over de belangstelling voor Mirage onder institutionele beleggers waren de laatste tijd sceptische geluiden te horen op de Zuidas.

Voorbereidingen

Mirage was naar eigen zeggen al een eind op weg met de voorbereidingen voor de beursgang. Het plan was om die in februari volgend jaar te laten plaatsvinden. In verband met de stap zou topman en grootaandeelhouder Michiel Witteveen daarbij de dagelijkse leiding uit handen geven. Per 1 februari zou hij dan voorzitter van de raad van commissarissen worden, en huidig voorzitter Dirk-Jan Stoppelenburg zou zijn plaats als topman innemen. Ook die bestuurswissel gaat voorlopig niet door. Volgens Witteveen was die puur ingegeven door de beursgang, omdat de nu bijna 68-jarige topman niet kon beloven dat hij nog vier jaar zou doorgaan op die positie.

Mirage telt meerdere ketens, waaronder elektronicaketen BCC. Tot voor kort hoorde Big Bazar er ook bij, maar in oktober werd bekend dat er een nieuwe eigenaar was gevonden voor die budgetwinkelketen. In totaal is het concern momenteel goed voor 710 winkels en 8100 werknemers.

Strategie

Witteveen benadrukt in een verklaring dat het de afgelopen tijd is gelukt om het winkelconcern te vernieuwen en de weg naar winstgevendheid terug te vinden. Aan die strategie, waarbinnen ook webwinkelactiviteiten een belangrijke plaats innemen, zal nu verder gewerkt worden, laat hij weten. Eerder dit jaar noemde Witteveen de beursplannen nog noodzakelijk voor de toekomst van de onderneming, die gebaat zou zijn bij continuïteit en stabiliteit.