De Dow Jones-index eindigde 1,1% lager. De breed samengestelde S&P 500-index daalde 1,3%. De Nasdaq dook 2,1% omlaag.

De Nasdaq ging woensdag al 2,7% achteruit. Tesla was een van de zware verliezers met een min van 4,8%. De autofabrikant stond vandaag 4,9% in het rood. De verkoop van de Model 3 van Tesla lijkt trouwens ook in Japan van de grond te komen. Dit nadat de maker van de elektrische voertuigen de prijs van de middenklasse sedan met bijna een kwart verlaagde tot net geen 5 miljoen yen, omgerekend bijna €39.000. Daarmee ligt de auto meer binnen bereik van consumenten die een luxe auto willen kopen voor een lage prijs.

Apple verloor 1,6%. De De Europese Commissie gaat Apple formeel beschuldigen van concurrentievervalsing bij muziekstreamingdiensten, meldt zakenkrant Financial Times. De techreus zou concurrerende muziekstreamingdiensten in de App Store niet de mogelijkheid bieden om gebruikers te informeren dat zij buiten de App Store om goedkoper hun abonnement kunnen afsluiten.

Financieel dienstverlener Square van Twitter-baas Jack Dorsey, neemt muziekstreamingsdienst Tidal over van rapper en zakenman Jay-Z. Het aandeel Square daalde 6,8%.

Exxon Mobil (+3,8%) en Chevron (+0,8%) waren een positieve uitzondering op Wall Street. Beide energiegiganten profiteren van de olieprijs die naar het hoogste punt in een jaar steeg nadat de OPEC en Rusland lieten weten pas na april hun productie van het ’zwarte goud’ te gaan verhogen.

Facebook werd 0,9% meer waard. Facebook en Instagram geven gebruikers meer invloed op de hoeveelheid politieke advertenties die ze te zien krijgen. Het socialmediabedrijf biedt die mogelijkheid voor de twee netwerken sinds donderdag in Nederland en 97 andere landen. Helemaal uitzetten van dergelijke advertenties is niet mogelijk. De optie geldt niet alleen voor verkiezingsadvertenties, maar ook voor andere politieke reclames en reclames over sociale kwesties.

WW-aanvragen vallen licht mee

Vanmiddag verschenen cijfers over de wekelijkse WW-aanvragen in de VS. Daaruit bleek dat 745.000 werkloze Amerikanen de afgelopen week bij de overheid aanklopten voor steun. Dat was een lichte meevaller want er was gerekend op 750.000 steunaanvragen. Een week eerder kwam het aantal WW-aanvragen uit op 730.000.