Techbeurs Nasdaq laat uiteindelijk een herstel zien van 1,4%. De brede S&P 500 wint 0,6%. De Dow Jones-index zakt 0,1%. De Amerikaanse beurzen hebben hun slechtste beursweek achter de rug sinds het begin van de coronacrisis. De brede S&P 500-index eindigde vrijdag 5,8 procent lager dan een week eerder. Daarmee is sprake van het grootste weekverlies in New York sinds maart 2020.

Adobe gaat ruim 1% lager het weekend in. De softwaremaker gaf een teleurstellende verwachting voor de rest van het jaar. US Steel dikte op zijn beurt een kleine 2 procent aan. De staalfabrikant kwam met beter dan verwachte vooruitzichten voor het huidige kwartaal. Het bedrijf profiteert daarbij van de stijgende vraag en de hogere prijzen van staal.

De Chinese webwinkels JD.com en Alibaba, die beide een notering hebben in New York, stonden ook in de belangstelling. Topman Xin Lijun van JD.com (plus 5,2 procent) liet weten dat het bedrijf overweegt maaltijden te gaan bezorgen. Alibaba klom ongeveer 1 procent nadat volgens een mediabericht de mogelijke beursgang van Ant Group, het betaalbedrijf van Alibaba, een stap dichterbij is.

De AEX is 0,4% lager gesloten bij een stand van 635,75 punten na eerder op de dag nog tot 646 punten te zijn geklommen. Op weekbasis keek de hoofdgraadmeter aan tegen een aderlating van bijna 7%. De Midkap wint 1,4% gesteund door de flinke animo bij ABN Amro.

,,Alles draait nog om het inflatiecijfer, en vooral het volgende Amerikaanse rentebesluit met mogelijk nog eens 75 basispunten”, zegt strateeg Vincent Juvyns van JPMorgan. ,,Er zijn zoveel risico’s in de markt, een tegenvallend inflatiecijfer, gascrisis en een voortgaande oorlog kunnen de risico’s snel vergroten.”

Absurd

De effectieve rentevergoeding voor de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie zakt 4 basispunten tot 3,262%. De Duitse tegenhanger, de bund gaat fractioneel opwaarts bij 1,699%. Nederlandse staatsschuld van die duur koerst hoger bij 2,078% rentevergoeding.

„Dat rentes na een periode met absurd lage niveaus, vaak negatief, nu eindelijk omhoog gaan is normaal en eigenlijk een zegen. Het betekent wel dat er geen ruimte is voor fantasie investeringen”, aldus marktenstrateeg Simon Wiersma van ING. Waarderingen van alle beleggingscategorieën staan onder druk, obligatiekoersen, die tegengesteld bewegen aan de ontwikkeling van de rente, maar ook aandelen. „Dat dit gebeurt is op zich niet verrassend maar het tempo heeft bijna iedereen verrast”, aldus Wiersma.

„Met de talloze risico’s die er zijn, de oorlog, de inflatie, de gasprijs en de tegenvallers, willen beleggers hun handelsboek na de expiratie vanmiddag zoveel mogelijk strak trekken zonder veel risico over te houden in het weekend”, aldus Van Holst. „Alles staat op scherp, beleggers willen geen risico in het weekend hebben.”

Koopjesjagers

„Het aandeel Air France KLM heeft deze week 20% verloren, beleggers denken dat enig herstel dan wel kan”, zegt handelaar Daam-Martijn van Holst van ABN Amro / Oddo over de individuele aandelen. De stemming op de beurs is gematigd, beleggers kopen weer wat in richting het weekend, na de dramatische donderdag.

Techinvesteringsfonds Prosus sluit 3,4% hoger, Just Eat prijkt bovenaan in de AEX en krijgt er 7,1% bij. Adyen volgt met een winst van 4%. Universal Music Group halveerde zijn belang in het Chinese Tencent en wint 2,5%. Ook ING meldt zich, het meest verhandelde aandeel op 1,1% koerswinst.

Shell gaat in de kelder 5,2% terug in reactie op het stevig afkomen van de olieprijzen. Het olie- en gasconcern kamptverder met een werknemersstaking op Prelude, het grootste lng-platform bij Australië.

In de Midkap schiet ABN Amro 5,5% omhoog na een grote koerssprong eerder in de middag na het nieuws dat de Franse bank BNP Paribas interesse zou hebben in de Nederlandse bank.

Air France KLM klimt 1,1% . Zakenbank Oddo gaf een koersdoelverhoging tot €1,45 af, wat een stijging met 16% impliceert. Tegelijkertijd komt de stakingsdreiging bij Air France-piloten door, en de vergroting van de short posities door Jane Street en Millennium Capital in het aandeel door.

Sectorgenoot Qatar Airlines zag de nettowinst in het boekjaar oplopen tot 5,6 miljard Qatarese riyal, omgerekend €1,5 miljard. Nooit eerder in zijn 25-jarige geschiedenis was de winst van het luchtvaartbedrijf zo hoog.