Het zou gaan om transacties net voordat Elon begin november een Twitter-enquête hield met de vraag of hij 10 procent van zijn Tesla-belang moest verkopen. De broers zouden toen mogelijk regels voor handel met voorkennis hebben geschonden. De SEC weigert commentaar te geven op het bericht, en Elon en Kimbal hebben zelf nog niet gereageerd.

De topman van Tesla en tevens rijkste man ter wereld klaagde onlangs nog dat hij doelwit zou zijn van een eindeloze en aanhoudende reeks onderzoeken van de SEC. Die klacht werd later door de toezichthouder tegengesproken.

Schandaal

De twist ging om een voortslepende zaak die begon met tweets van Elon in 2018. Destijds ontstond een groot schandaal omdat de bekende ondernemer via Twitter had beweerd dat hij overwoog om Tesla van de beurs te halen en dat de financiering daarvoor rond was. Dat bleek niet waar, maar de tweets zorgden wel voor een sterke stijging van de beurskoers van Tesla. Musk trof erna een schikking met de toezichthouder en dacht daarmee van de zaak af te zijn. Dat laatste was niet het geval, stelde een advocaat van Musk onlangs. De verdediging van de Tesla-baas denkt dat de SEC de pijlen op Musk heeft gericht omdat hij een uitgesproken criticus is van de Amerikaanse overheid.