De Dow sloot 338 punten hoger, bij 30.199 punten. De S&P 500- en Nasdaq-index noteerden1,3% hoger.

Naar verwachting zal de Amerikaanse toezichthouder het vaccin van Moderna vrijdag goedkeuren. Het aandeel sloot 5,1% lager.

Volgens de waakhond FDA „voldoet het aan de verwachtingen voor noodgebruik.” Het medicijn is „zeer effectief”, aldus de FDA. Bij goedkeuring zullen bijna negen miljoen vaccins worden verstuurd.

Vandaag kwamen ook de eerste vaccins van het al eerder goedgekeurde vaccin van Pfizer (-1,8%) en BioNTech (+2,7%) aan in vierhonderd Amerikaanse ziekenhuizen. Maandag kregen de eerste verplegers en artsen het vaccin.

Naderend steunpakket

Er lijkt voldoende steun te zijn voor het voorstel van de Democraten om $748 miljard uit te trekken om bedrijven en Amerikaanse burgers te ontzien. Het Amerikaanse Congres moet voor de winterreces tot een overeenkomst komen.

“We hebben nog een kapitaalinjectie nodig om de klus te klaren”

Superbelegger Warren Buffett drong er bij het Amerikaanse Congres op aan om snel extra coronahulp te bieden aan miljoenen kleine ondernemingen in de Verenigde Staten. Volgens hem staan vele op omvallen en is het zaak dat er extra steun komt. „We hebben nog een kapitaalinjectie nodig om de klus te klaren”, zei hij.

De Federal Reserve begint vandaag aan zijn tweedaagse vergadering. De Fed zal de beleidsrentes die rond nul procent cirkelen waarschijnlijk niet veranderen.

Cruisemaatschappij als Norwegian (-19%) verloren terrein.

Techbedrijven Google, Facebook en Amazon noteerden licht hoger bij het slot, nadat Brussel aankondigde in te grijpen bij de Big Tech-bedrijven.

Het aandeel Prevail Therapeutics steeg in de grijze handel met 82% nadat Eli Lilly (+6%) aankondigde een koopovereenkomst te hebben met de producent voor genetische behandelingen.

Ook het aandeel van medisch producent Medtronic noteerde 2,6% hoger.

Apartment Investment & Management daalde af met 87,5%. Het vastgoedbeleggingsfonds wordt later deze maand vervangen door Tesla (-1%) in de S&P 500-index.

Apple sloot 5% hoger. Het wil de productie van de iPhone in de eerste helft van volgend jaar flink te verhogen om zo te voldoen aan de sterke vraag, met name voor de nieuwste iPhone 12-modellen, stelt de Japanse zakenkrant Nikkei Asia op basis van bronnen.

Baidu won 13,8% in de Nasdaq. Reuters meldt dat de grootste zoekmachine van China overweegt in elektrische batterijauto’s te stappen. Het volgde Google eerder in de ontwikkeling van technologie voor zelfrijdende auto’s.

Baidu zou samenwerkingen met autoproducenten Geely en Guangzhou Automobile Group en de FAW Group.

De Amerikaanse olieprijs steeg 1,1%. Oliekartel OPEC verlaagde haar verwachte groei van de vraag naar olie. tot 5,9 miljoen vaten per dag voor 2021, en een daling van 350.000 vaten per dag ten opzichte van haar eerdere prognose.