Vanwege de feestdagen is dit eerste kwartaal van het gebroken boekjaar dat Apple hanteert traditiegetrouw de periode waarin het bedrijf de meeste apparaten als iPhones en iPads aan de man brengt. Vorig boekjaar kwam Apple in het feestdagenkwartaal tot een omzet van ruim $111 miljard met haast $29 miljard aan winst. Dit keer zijn de cijfers opgelopen tot bijna $124 miljard aan opbrengsten en een kleine $35 miljard winst.

’Vele nieuwe producten en diensten’

Volgens topman Tim Cook dankt Apple het succes aan zijn vele nieuwe producten en diensten. Dan gaat het bijvoorbeeld om de iPhone 13, de Apple Watch Series 7 en nieuwe Macs. De vraag bij consumenten zou daarom erg sterk zijn. In alle productcategorieën behalve bij de iPads was uiteindelijk sprake van een stevige verkoopplus. Mogelijk speelt mee dat veel mensen eerder tijdens de pandemie al een nieuwe iPad hadden aangeschaft. Toen profiteerde Apple al sterk van veel vraag naar nieuwe apparaten vanwege het thuiswerken en mensen die zich tijdens lockdowns thuis probeerden te vermaken.

Apple biedt ook steeds meer abonnementsdiensten aan, zoals een fitnessdienst, en breidt Apple Pay nog altijd verder uit naar landen in bijvoorbeeld Zuid-Amerika. Achter de schermen wordt ook nog steeds aan nieuwe diensten gewerkt. Zo is Apple naar verluidt bezig met het ontwikkelen van een dienst waarmee iPhones contactloze betalingen van creditcards en betaalpassen kunnen ontvangen. Dit meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het bedrijf heeft er zelf nog niets over naar buiten gebracht.

Vertraagde leveringen

Apple’s resultaten van afgelopen kwartaal zijn beduidend beter dan analisten in doorsnee hadden verwacht. De kenners lieten zich waarschijnlijk erg leiden door eerdere opmerkingen van de baas van Apple. Cook had eind 2021 nog gewaarschuwd dat verstoringen in de leveringsketen voor tekorten konden zorgen. Voor diverse producten moesten kopers inderdaad geregeld geduld oefenen. Leveringen waren soms met weken vertraagd.