Vorig week zei bestuurder Mary Callahan Erdoes van JPMorgan Asset & Wealth Management al dat grote klanten „willen investeren.”

De grootste bank van de Verenigde Staten is een samenwerking aangegaan met het op cryptomunten gerichte institutionele netwerk New York Digital Investment Group. Daarop zijn ook pensioenfondsen aangesloten.

Dit vehikel gaat indexfondsen met bitcoins in eigen beheer aanbieden, meldt de gespecialiseerde cryptosite CoinDesk.

Het verwijst naar twee bronnen die bij de beleggingsafdeling betrokken zijn. Die stellen dat een groep binnen de bank nu klaar is om klanten over te halen.

Het initiatief komt op het moment dat de nieuwe voorzitter van markttoezichthouder SEC Gary Gensler om duidelijke nieuwe regels voor deze cryptomarkt heeft gevraagd.

JPMorgen Chase presenteert het cryptofonds volgens Coindesk aan die rijke klanten als ’het veiligste en goedkoopste bitcoin-investeringsvehikel op de particuliere markten’.

Exclusief

De zakenbank schakelt mogelijk snel door. Een bron vertelt CoinDesk dat het fonds kan worden omgezet naar een indexcracker of etf. Daarvoor is goedkeuring nodig van de Amerikaanse beurzentoezichthouder SEC voor dit product of die van concurrenten nodig.

Meerdere fondsen zoals van de grote vermogensbeheerder Invesco hebben verzoeken ingediend bij de SEC. Zij willen met zo’n in kosten relatief goedkoop indexfonds voor cryptomunten een grote groep beleggers naar zich toe trekken.

Klanten van JPMorgan hebben indirect al toegang gekregen tot bitcoins, dankzij samenwerking met het fonds GBTC en soortgelijke cryptofondsen. Dat gaat via een effectenrekening. Dit nieuwe bitcoinfonds zal alleen beschikbaar zijn voor klanten van JPMorgan Private Bank.

Het bitcoin-fondsenaanbod betekent een verschuiving in de strategie van de Wall Street-bank. Ceo Jamie Dimon noemde bitcoin in 2017 nog een fraude.