AMC waarschuwt in het document voor investeringen in het bedrijf als gevolg van recente koersschommelingen. Die zouden geen verband houden met de onderliggende activiteiten. AMC is namelijk een van de zogeheten Reddit-aandelen, vernoemd naar internetforum Reddit waar de beleggers elkaar ertoe aanzetten massaal bepaalde stukken op te kopen. Particuliere beleggers zetten de beurswaarde van het bedrijf eerder dit jaar ook al fors hoger en zadelden daardoor professionele beleggers die speculeren op een koersdaling, zogeheten shortsellers, op met forse verliezen.

De Dow Jones-index sloot 0,1% lager. De brede S&P 500-index daalde 0,4%. Techbeurs Nasdaq ging 1% achteruit.

Tesla en GM

Ook Tesla stond ook weer in de belangstelling. De onderneming heeft honderden auto’s van het type Model 3 die naar China waren verscheept weer teruggeroepen. Dit vanwege problemen met ofwel de gordel ofwel de banden. De laatste tijd heeft Tesla in China en de VS al tienduizenden auto’s terug naar de garage geroepen. Het aandeel Tesla verloor 5,3%.

GM klom juist 6,4%. Het bedrijf zei dat de productie van de winstgevende pick-uptrucks wordt verhoogd, ondanks de tekorten aan chips waarmee autofabrikanten worstelen. GM heeft voorrang gegeven aan chips voor pick-ups door de productie van andere modellen te verlagen. Ford liftte mee met een winst van ruim 7%.

Organon

Op Wall Street prijkt sinds vanaf vandaag ook farmacieconcern Organon uit Oss op de koersenborden. Organon zal niet langer opereren onder de naam van geneesmiddelenfabrikant MSD, maar gaat weer verder als zelfstandig bedrijf. Organon was eerder onderdeel van AkzoNobel. Het aandeel Organon opende op $34,15 en dook vervolgens naar $32,22. De koers veerde vervolgens op steeg bijna 5% naar $37.

ExxonMobil

ExxonMobil steeg 0,4%. Het olie- en gasconcern moet een derde bestuurder toestaan van de activistische aandeelhouder Engine No.1. Met een kwart van de bestuurszetels in handen kan Energie No.1 het concern verder onder druk zetten om een duurzamere koers te gaan varen.

Biden wil belastingverhoging schrappen

Beleggers reageerden tevens op berichten dat president Joe Biden tijdens onderhandelingen met de Republikeinen heeft aangeboden om zijn voorgestelde verhoging van de vennootschapsbelasting te schrappen. In ruil daarvoor moeten ze akkoord gaan met ten minste $1 biljoen aan nieuwe uitgaven aan infrastructuur. Biden wilde de winstbelasting voor bedrijven eerder opschroeven naar een maximum van 28%. Nu zou hij bereid zijn een minimum in te stellen van 15%.

Meevallende cijfers

Verder reageerden beleggers op de nieuwste cijfers over de WW-aanvragen, die lager uitvielen dan verwacht. Uit het banenrapport van loonstrookverwerker ADP bleek verder dat de aanwas van nieuwe banen in het Amerikaanse bedrijfsleven veel groter was dan de gemiddelde verwachting.

Ook de zorgen over de inflatie houden de markten in hun greep. Nieuwe geopolitieke spanningen doen de vooruitzichten voor de inflatie geen goed. Rusland maakte bekend dat het de dollar schrapt uit zijn nationale welzijnsfonds in een poging de blootstelling aan Amerikaanse activa te verminderen. Eerder onthulde de Amerikaanse president Joe Biden plannen voor een verbod op investeringen in bedrijven die een link hebben met het Chinese leger.

DFT Dagelijks

Elke ochtend het belangrijkste financiële nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Lees hier ons privacybeleid.