De Dow Jones-index eindigt 0,2% lager bij een stand van 33745 punten. De S&P500 levert fractioneel in op 4128 punten. Techbeurs Nasdaq zakt 0,4% weg naar 13850 punten. Afgelopen vrijdag werden nog nieuwe pieken neergezet.

Banken, zoals JP Morgan, die later deze week de boeken open doen over het eerste kwartaal, blijven dicht bij huis aan het begin van de nieuwe week.

Uber Technologies koerst 3% hoger. De maaltijdbezorgingstak van Uber heeft wereldwijd nog nooit zoveel maaltijden in een maand bezorgd als in maart. Uber Eats zag de vraag naar maaltijden vorige maand meer dan verdubbelen. Ook bij de taxidienst gingen de zaken goed.

Nuance Communications, dat actief is met kunstmatige intelligentie (AI) en spraaktechnologie, maakte een koerssprong van 16%. Het bedrijf wordt overgenomen door softwareconcern Microsoft (Onv.) in een deal ter waarde van $16 miljard. Het is de grootste overname door Microsoft in jaren.

De maker van elektrische auto’s Tesla staat eveneens in de belangstelling met een plus van 3,7%. Zakenbank Canaccord Genuity kwam met een koopadvies voor Tesla en een sterke verhoging van het koersdoel. Canaccord denkt dat Tesla goede zaken zal gaan doen met zijn batterijtechnologie voor in huis en dat de tekorten aan batterijen voor zijn auto’s volgend jaar zullen afnemen.

Het Chinese webwinkelconcern Alibaba, dat ook een notering heeft in New York, knalt 10% omhoog. China legde het bedrijf van techmiljardair Jack Ma afgelopen weekend een recordboete van omgerekend 2,3 miljard euro op voor monopoliepraktijken. Beleggers hielden er al rekening mee dat Alibaba een flinke boete zou krijgen en zijn opgelucht dat de kwestie nu achter de rug is.

Nvidia werd door beleggers bijna 6% hoger gezet na de melding van het bedrijf met zijn eerste microprocessors te komen. Branchegenoot Intel verloor juist meer dan 4% procent aan beurswaarde, omdat de stap van Nvidia betekent dat Intel er op de lucratieve markt voor microprocessors een geduchte rivaal bij krijgt.