De AEX eindigt 0,1% lager bij 774,8 punten na eerder op de dag nog een kleine winst te hebben geboekt. Op weekbasis is er een positief beeld met een plus van 0,9%. De AMX gaat 0,9% vooruit bij recordstand van 1094,5 punten.

Coronazorgen

In Zuid-Korea, thuishaven van grote chipproducenten en halfgeleiders, riep de regering op reizen te beperken. In China heeft de overheid ook extra regels uitgevaardigd, bijvoorbeeld voor het dragen van coronamaskers.

,,De beurzen in Europa reageren de cijfers over gestaag herstel van de economie. Voor beleggers is nu de vraag hoeveel er nog in het vat zit bij de bedrijven”, zegt analist Corné van Zeijl van Actiam Vermogensbeheer.

In de Verenigde Staten was er gemiddeld vrijwel geen verrassing meer in de laatste cijfers. Bij 19 keer de verwachte winst zijn aandelen relatief duur geworden, zegt Van Zeijl. ,,Daar komt vast nog wat bij aan winst, maar de taxatie voor de winsten van volgend jaar zijn al lager.”

Cruciaal voor de verwachting van bedrijfswinsten is de renteontwikkeling. Over twee weken vergadert de Federal Reserve over het rentebeleid in Jackson Hole. Van Zeijl: ,,Ik denk niet dat die rente nog verder gaat dalen de komende tijd. En technologieaandelen hebben het tot nu toe ongelooflijk goed gedaan, de winsten waren zoveel beter dan verwacht. De vraag is dus waar de winsten vandaan moeten komen.”

Bitcoin stijgt 4% tot $46.208. Zorgen over meer aanscherping van regulering voor transacties op platforms en de belastingaangifte koelden af.

Aegon gewild

Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield wordt bovenin de AEX ingekocht tot 1,5% koerswinst.

Verzekeraar Aegon klimt nog eens 1,1%, voortbordurend op het enthousiasme over de resultaten een dag eerder.

Staalmaker ArcelorMittal plust 1,3%. Sectorgenoot Tata Steel werd positiever over de komende kwartalen.

Bij de hoofdfondsen ziet Berenberg ook meer waarde in NN Group (+0,7%). Het verhoogt zijn koersdoel van €38,70 naar €46, het houden-advies blijft overeind. De analist verwacht dat ’een flink deel’ van de verwachte verkoop van vermogensbeheerder NN IP naar de aandeelhouders zal gaan. „Dit zal vermoedelijk een verlaging van de winstvooruitzichten compenseren”, concludeert hij.

ING (+1,3%) krijgt een koopaanbeveling van Deutsche Bank bij een koersdoelstijging van €12 naar 14 per aandeel. Analist Benjamin Goy voorziet na ’solide resultaten’ over het tweede kwartaal „dat de winsten verder zullen stijgen en het kapitaal verder aansterkt.” Geschat rond 11% van de marktkapitalisatie zal komende maanden terugkeren naar aandeelhouders, aldus Goy.

Technologiefonds Prosus laat onderin 3,1% liggen.

Shell verliest 0,9%. Analisten van HSBC schroefden hun aanbeveling voor het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern terug van kopen naar houden.

De index wordt in toom gehouden door chipmachinemaker ASML (-0,6%), dat een gewicht in de AEX heeft opgebouwd van 19%. Chiptoeleverancier Besi daalt 1,5%.

ABN veert op

In de Midkap zit OCI, producent van meststoffen en chemicaliën, met 1,9% koerswinst in de voorhoede.

ABN Amro profiteert met 1,8% koersstijging van de adviesverhoging van Deutsche voor Benelux-banken.

Diervoederproducent ForFarmers zakt 5,5%. Het AScX-fonds meldde in eigen woorden ’teleurstellende’ resultaten. Door forse margedruk en heftige concurrentie daalde de nettowinst met 26%.

Degroof Petercam noemt de resultaten ’duidelijk’ ondermaats. De analist voorziet nu 10% daling van het bedrijfsresultaat over heel dit jaar. ForFarmers zegt desondanks zijn doelen voor 2025 te kunnen behalen. ,,Maar dat wordt meer en meer een uitdaging”, aldus de zakenbank.

Gratis iedere ochtend meer relevant financieel nieuws in je mailbox? Meld je hier aan.