Het bedrijf Meta Platforms verwacht volgens een handelsupdate ook minder inkomsten uit advertenties te krijgen, vooral door de toegenomen inflatie.

Meta rekent voor het eerste kwartaal op een omzet tussen de $27 miljard en $29 miljard. Dat zou een groei tussen de 3 en 11% betekenen, veel lager dan waar kenners in doorsnee rekening mee hielden.

De winst per aandeel van het concern van Mark Zuckerberg kwam over de vorige drie maanden uit op $3,67, waar de markt op twintig dollarcent meer hoopte. De kwartaalomzet steeg met 20% afgezet tegen dezelfde maanden in 2020 tot $33,67 miljard wel uit boven de consensus die analisten hadden ingeprijsd: $33,4 miljard.

Belangrijk voor sociale mediabedrijven zijn de dagelijkse gebruikers. Dat aantal kwam met nog altijd 1,93 miljard lager uit dan de markt had ingeschat, die rekende op 1,95 miljard gebruikers. Ook bleken er maandelijks minder actieve volgers op platforms van Meta, 2,91 miljard mensen, versus 2,95 aan verwachtingen.

Concurrentie

Doordat bedrijven nog steeds last hebben van allerlei verstoringen in de leveringsketen, zullen zij gaan snijden in hun advertentiebudget, aldus Meta Platforms, waar ook Instagram en WhatsApp onderdeel van uitmaken.

De advertentie-inkomsten zijn niet het enige probleem. Zo heeft Meta ook te maken met strengere regelgeving. Daarnaast ziet het bedrijf de concurrentie toenemen. Binnen Meta verschuift de groei zich binnen het bedrijf naar videoplatformen zoals Reels die in doorsnee minder geld opbrengen dan bijvoorbeeld Feed en Stories. Daarnaast zullen wisselkoerseffecten voor het bedrijf negatief uitpakken, zo is de verwachting.

Bij Reality Labs steeg de omzet naar 877 miljoen dollar. Dat was een jaar eerder 717 miljoen dollar. Dit bedrijfsonderdeel maakt de hardware voor virtual reality (vr) en augmented reality (ar) waar Meta de komende jaren veel geld in investeert. De onderneming ziet daar namelijk toekomst in en denkt dat we binnen afzienbare tijd allemaal in de metaverse zitten. Dat is een virtuele wereld waar we kunnen werken, spellen spelen en kunnen afspreken met vrienden.

Reality Labs was in het slotkwartaal goed voor een verlies van 3,3 miljard dollar. Daarmee lopen de kosten bij het onderdeel verder op.