De Dow Jones-index eindigt 0,3% op 31.008 punten. De brede S&P500 levert 0,7% in op 3799 punten. Techbeurs Nasdaq moet 1,3% afstaan op 13.036 punten.

In de afgelopen week werden nog recordstanden aangescherpt mede doordat de nieuwe president Biden ook een meerderheid krijgt in de Senaat en de weg vrij lijkt te liggen om extra coronasteun door te gaan voeren.

De Democraten willen nog deze week tegen Trump een procedure in gang zetten om hem gedwongen af te laten treden. Vorige week zorgde een menigte van Trump-aanhangers nog voor grote onrust door de bestorming van het Capitool.

Tesla duikt 7,8% omlaag. De fabrikant van elektrische wagens krijgt verhevigde concurrentie van het Chinese Nio (+6,4%) dat afgelopen weekend een nieuw elektrisch model lanceerde.

Boeing glijdt 1,5% weg. Een toestel van Sriwijaya Air afkomstig van de vliegtuigbouwer is zaterdag in de zee neergestort bij Indonesië.

Gilead Sciences raakt 0,8% kwijt ondanks dat de farmaceut denkt dat de winst over 2020 hoger zal uitvallen dan eerder gedacht, dankzij de grote vraag naar zijn coronamiddel.

Ford wordt 3,3% meer waard. De autobouwer gaat stoppen met het maken van auto’s in Brazilië. Twee fabrieken worden onmiddellijk gesloten en een derde locatie gaat uiterlijk eind dit jaar dicht. Door de ingreep gaan circa 5000 banen verloren, voornamelijk in Brazilië zelf en ook diverse arbeidsplaatsen in buurland Argentinië.

Twitter maakt een duikeling van 6,4% in reactie op het besluit van het sociale mediabedrijf om president Trump voorgoed van zijn platform te verbannen.

Ook was er nog overnamenieuws. Kantoorartikelenketen Staples heeft 2,1 miljard dollar geboden voor ODP, het moederbedrijf van branchegenoot Office Depot. Op de beurs steeg het aandeel ODP daarop meer dan 19%.