De Dow-Jonesindex sloot 470 punten in het rood bij 34.269,16 punten, een verlies van 1,4%. De S&P zakte 0,9% tot 4152,10 punten, de Nasdaq verloor na een wilde handel 0,09% tot 13.389,43 punten.

De CBOE-volatiliteitsindex steeg bij 23,73 naar het hoogste punt in twee maanden tijd.

Ook de energiesector op de aandelenbeurzen in New York stond onder druk door de dalende olieprijzen. Maar Amerikaanse WTI-olie draaide op de termijnmarkt eveneens en werd 0,5% meer waard, Brent steeg 0,8%.

Wanneer de inflatie hard oploopt zou dat namelijk kunnen betekenen dat de Federal Reserve de rente sneller gaat verhogen en dat zou vooral voor techaandelen ongunstig zijn.

Het ministerie van Arbeid meldt een totaal aantal van 8,1 miljoen vacatures voor de grootste economie ter wereld. Tegelijkertijd meldt zij dat bedrijven melden dat er onvoldoende geschikte arbeidskrachten zijn.

Olie verliest

Grote namen als Apple (-0,7%), Microsoft (-0,4%) en Google-moeder Alphabet (-1%) verloren

Maar Amazon bleef met 1,1% winst overeind, Facebook hield 0,2% over aan de handelsdag.

Intel en Ebay zakten 1,6%. Tesla ging 4,5% onderuit, en sloot 1,9% in de min. Amazon (-0,3 procent) leent bij een volle kas $18,5 miljard voor een onbekend doel.

Olie- en gasproducenten ExxonMobil (-3,2%) en Chevron (-2,6%) daalden. ConocoPhillips leverde 2,2% in. De aandeelhouders van het Amerikaanse oliebedrijf stemden over een klimaatresolutie.

Daarnaast steeg staalconcern US Steel 5% ondanks vrees voor hogere grondstofprijzen. Aluminiumbedrijf Alcoa daalde eerst fors maar werd door kopers weer tot +0,7% gezet.

Victoria’s Secret

Verder is er aandacht voor L Brands, (-1,8%) het moederbedrijf van lingeriemerk Victoria’s Secret. L Brands gaat het onderdeel loskoppelen van verzorgingsproductendivisie Bath & Body Works.

Daarmee bestaat L Brands straks uit twee losstaande beursgenoteerde bedrijven.

Daarnaast kon big-databedrijf Palantir Technologies op belangstelling rekenen na cijfers en verwachtingen. Palantir, dat onder meer samenwerkt met inlichtingendiensten in de strijd tegen terrorisme, werd 9,4% hoger gezet.

DFT Dagelijks

Elke ochtend het belangrijkste financiële nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Lees hier ons privacybeleid.