Topman Mark Zuckerberg wil zijn socialmediabedrijf omvormen tot een digitale ontmoetingsplaats waar bijvoorbeeld gesprekken, spelletjes en winkelen dankzij vr-headsets levensecht lijken. Volwassenen in de Verenigde Staten en Canada kunnen nu al terecht op Meta’s platform Horizon Worlds om games te spelen in virtual reality.

Virtuele wereld

Horizon Worlds lijkt nog lang niet op de toekomstvisie van Meta op de ontwikkeling van internet. Maar het is is al wel mogelijk om er samen met vrienden spellen te spelen of een virtuele wereld op te bouwen. Eerder was voor een selecte groep al een testversie van het platform beschikbaar.

Het moederbedrijf van Facebook, Instagram, WhatsApp en Oculus veranderde dit najaar zijn naam in Meta om het eigen geloof in de metaverse te onderstrepen. Het internetconcern maakte eerder al bekend fors meer te moeten investeren om een digitale wereld te creëren die nauwelijks van de echte te onderscheiden is. Dit jaar bedragen die investeringen nog rond de $19 miljard. Dat wordt volgend jaar tussen de $29 en 34 miljard, waardoor de operationele winst $10 miljard zal zakken.

De socialmediaplatforms van Meta zijn niet onomstreden. In september stelde een oud-medewerker dat Facebook amper iets doet aan haatberichten buiten de Verenigde Staten, met geweldsuitbarstingen tot gevolg. Ook zou een intern rapport hebben aangetoond dat Instagram tieners vaak opzadelt met een negatief zelfbeeld, maar het bedrijf ondernam hiertegen geen actie.

Gedragsregels

Over Horizon Worlds zegt Meta dat er meerdere maatregelen zijn genomen om het welzijn van gebruikers te bewaken. Zo moet iedereen aan gedragsregels voldoen en kunnen gebruikers anderen blokkeren, aangeven of op stil zetten. „We willen dat Horizon Worlds een veilige en respectvolle omgeving is”, aldus het bedrijf.