De Dow Jones sloot bijna 300 punten hoger bij 0,9% winst. De S&P 500-index trok zichzelf net op het droge na een lange verliesreeks. De Nasdaq beperkte het verlies tot -0,6%.

Donderdag bekrachtigde de Amerikaanse president Biden het steunpakket van $1900 miljard. Analisten keken waar de steun het meest kan landen; sinds de uitbraak van corona staat voor $1600 miljard op spaarbankboekjes.

Beleggers reageerden ook op een ingreep in China. De Chinese marktautoriteit heeft twaalf bedrijven boetes van omgerekend 64.000 euro opgelegd wegens concurrentievervalsing, waaronder techconcerns Baidu (-3%) en Tencent (-4,4%).

Banken en verzekaars deden het goed dankzij de stijgende rente. De Amerikaanse 10-jaarobligatie reikte tot 1,64%.

Amerikaanse olie zakte 0,7% net als de Brent-variant. Goud haperde bij $1722.

’Boete Alibaba’

Internetreus Alibaba noteert 4% verlies. Het wacht mogelijk een recordboete van volgens de Wall Street Journal groter zijn dan de $975 miljoen die chipamker Qualcomm in 2015 kreeg wegens overtreding van antimededingingsregels.

Toezichthouders zouden eisen dat topman Jack Ma zich nog meer losmaakt van zijn bedrijf, en zich meer op het spoor van de Chinese Volkspartij te brengen.

Voor Tencent, een social-medianetwerk dat ook de betaaldienst WeChat Pay bezit, zou strenger toezicht dreigen, aldus Bloomberg.

Vanmiddag staan de Amerikaanse producentenprijzen en het consumentenvertrouwen geagendeerd.

Netflix daalt

Google-moederbedrijf Alphabet noteert 2,4% verlies, volgens technisch analisten staat het aandeel op uitbreken.

Kent Walker, hoofd juridische zaken van Google, haalde in blogpost hard uit naar Microsoft (-0,6%) in de discussie rond betalen voor nieuws dat op verschillende platforms wordt geplaatst. Microsoft zou mediapartijen in de onderhandelingen tegen techbedrijven opzetten.

Het aandeel Netflix daalt 1%. De streamingdienst pakt bij wijze van test het delen van accounts aan, althans voor gebruikers die niet in hetzelfde pand wonen. Dat zou om een derde van de Netflix-accounts gaan.

Chipmakers Intel, AMD en Qualcomm daalden. Apple en Amazon werden 0,8% lager gezet.

Telecombedrijf Verizon (+0,2%) pakt zijn schulden aan. Het verkoopt voor $25 miljard aan uitstaande obligaties. Daarmee financiert het de aankoop van een netwerk tegen $45 miljard, geschikt voor nieuwe 5G-techologie.

Boeing (+7%) herwint terrein, na orders voor 24 stuks van zijn 737-8 type door het investeringsfonds 777 Partners.

Pijplijnproducent Aegion sloot 12,4% hoger. Het is onderwerp van een biedingenstrijd tussen Mountain Capital en Apollo Global, nadat de laatste een bod van tussen $26 en $30 per aandeel heeft neergelegd.

Vail, uitbater van Amerikaanse vakantieparken, ging 8% hoger nadat zijn laatste vooruitzichten bij de kwartaalresultaten analisten op Wall Street verrasten.

Autotuner Holley meldt naar de beurs te gaan, via een lege beursfondshuls met kapitaal ook wel Spac, in dit geval fuseert het met Empower.

DFT Dagelijks

Elke ochtend het belangrijkste financiële nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Lees hier ons privacybeleid.