In het slotkwartaal vallen de voor Amazon belangrijke feestdagen, waarin veel online wordt gewinkeld voor bijvoorbeeld cadeautjes. Om de bezorging van al die digitale aankopen goed te laten verlopen verwacht het techconcern „enkele miljarden dollars aan extra kosten” te moeten maken, legt topman Andy Jassy in een toelichting op de cijfers uit.

Door het economisch herstel van de coronacrisis zijn onder andere aan geschikte arbeidskrachten tekorten ontstaan. Amazon, dat voor zijn activiteiten veel personeel nodig heeft, rekent er daarom op hogere lonen te moeten betalen om voldoende mankracht te vinden. Waar het bedrijf tijdens de coronapandemie nog veel werkloos geraakte Amerikanen kon werven, moet het nu concurreren met andere werkgevers die weer personeel nodig hebben.

Knelpunten

Amazon wijst ook op de knelpunten in wereldwijde distributieketens als oorzaak voor de lagere winstgevendheid. Die maken bijvoorbeeld het verschepen van containers veel duurder.

Het operationele resultaat, oftewel de winst zonder aftrek van rentes en belastingen, zal in het slotkwartaal van dit jaar waarschijnlijk dalen tot $3 miljard. Dat was in het slotkwartaal van 2020 nog $6,9 miljard.

Voor zijn winst moest Amazon het in het afgelopen kwartaal vooral van de lucratieve clouddivisie hebben. Zonder dit onderdeel, dat bijvoorbeeld veel data-opslag voor bedrijven regelt, zouden de activiteiten van Amazon verlieslatend zijn geweest. Uiteindelijk ging er een nettowinst van $3,2 miljard in de boeken, tegenover $6,3 miljard een jaar eerder.