De AEX noteert 0,3% winst bij 785,46 punten. De Midkap staat 0,3% hoger bij 1100,48 punten.

Elders in Europa noteert de Britse FTSE 0,2% winst, de Duitse DAX staat een flinter hoger en de Franse CAC wint 0,1%.

In Azië noteert de Nikkei een fractie verlies, net als de Hangseng-index. Maar Shanghai boekt 0,5% koerswinst. Chinese techbedrijven winnen terrein.

Beleggers zijn volgens brokers op hun hoede richting de beleidsvergadering donderdag en vrijdag van de Federal Reserve in het Amerikaanse Jackson Hole.

In New York staan de futures voor opening van de beurzen om 15.30 uur licht in het rood. Dinsdag ging de Dow Jones-index een fractie hoger de handel uit bij 35.366,26 punten. De Nasdaq won 0,5%.

De euro staat 0,1% lager tegen de dollar bij $1,1745. Brentolie is bij $70,20 per vat een fractie goedkoper geworden.

De risicovergoeding voor de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie daalt 3 basispunten en noteert 1,293%. De Duitse tegenhanger stijgt 3 basispunten tot -0,474%. Rentes in Italië lopen terug. Een bitcoin is 0,3% goedkoper bij $48.232.

Tekst loopt door onder de video.

ASR leidt

Verzekeraar ASR (Ditzo en Europeesche Verzekeringen) staat 3,6% hoger en bovenaan de AEX. Zij troefde over de eerste zes maanden van het jaar met sterke financiële resultaten de verwachtingen af. Ondanks de te vergoeden schade van de wateroverlast in Limburg verwacht ASR een belangrijke stijging van het resultaat in heel 2021.

Chipmachinemaker ASML zorgt, met 19% indexgewicht en 0,7% winst, voor steun.

Sectorgenoot Aegon sluit aan met 1% winst, winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield staat 1,1% in de plus. ING blijft 0,2% hoger.

Brouwer Heineken wint net als techinvesteringsfonds Prosus 0,9%.

Just Eat Takeaway stijgt 0,5%. De maaltijdbezorger wordt verwijderd uit de toonaangevende FTSE 100-index, samensteller FTSE Russell stelt dat het Nederlands is en niet Brits. Zakenbank UBS meldde zijn belang in Just Eat te verkleinen.

Onderin de AEX noteert halfgeleider ASMI 0,4% verlies. Ahold Delhaize zakt 0,4%. JPMorgan Chase verlaagde zijn belang fors verlaagd, van 4,4% naar 1% met stemrecht. Shell (-0,1%) wordt het meest verhandeld.

Air France KLM wint

Kleine uitslagen in de Midkap, waar metalenleverancier AMG 1,3% stijgt. Air France KLM dikt 1,2% aan en Fagron vormt hier de bodem op 0,6% koersverlies, naast Intertrust.

Kendrion, maker van elektromagnetische componenten, verliest 4,5%. Het boekte in het tweede kwartaal fors meer omzet en winst dankzij een sterke vraag vanuit de autosector. He concern ziet een toename van de vraag in alle drie de divisies van het bedrijf. Volgens ING heeft Kendrion ’solide’ cijfers geleverd.

NIBC staat 0,4% hoger op kwartaalresultaten, waarin de Haagse bank zijn winst zag oplopen.

De economie bloeit, waarom gaan wij er dan niet op vooruit? Dat bespreekt Martin Visser in de podcast Kwestie van Centen. Ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify:

Meer relevant financiee-economisch nieuws ieder ochtend gratis in je mailbox? Meld je hier aan!