De afgelopen jaren is er veel om te doen geweest: cryptocurrency. Op een gegeven moment leek het of iedereen in het bezit was van bitcoin. Het was het gesprek bij het koffiezetapparaat. Het leek of iedereen veel winst aan het maken was. Maar er bleek ook een keerzijde. Veel mensen weten niet precies wat cryptocurrency is en investeren daarom vooral om ‘de boot maar niet te missen’. We vertellen je hier graag alles over cryptocurrency. Wat zijn de voor- en nadelen? 

Wat is crypto? 

Crypto is een afkorting voor cryptocurrency. Een nieuwe manier van betalen. Crypto bestaat sinds 2009. Anders dan de euro heeft crypto geen fysieke vorm. Het tegoed is digitaal opgeslagen en middels een logboek in te zien. De bekendste vorm van crypto is bitcoin. In totaal bestaan er 21 miljoen bitcoin. Bitcoin kan niet bijgedrukt worden en zou volgens veel mensen daarom stabieler zijn dan bijvoorbeeld de euro. De euro (en andere valuta zoals de dollar) kunnen onbeperkt bijgedrukt worden. 

Het grote voordeel van crypto

Om met de euro te kunnen betalen, is er altijd een tussenkomst van de bank nodig. Zonder tussenkomst van de bank of een betaalprovider kun je geen geld overmaken. Cryptocurrency werkt anders. Transacties worden opgeslagen in een groot logboek. Dit logboek is voor iedereen inzichtelijk waardoor er geen bank bij komt kijken. Crypto is te koop via diverse crypto brokers.

Het nadeel van crypto

Nadelig aan crypto is dat de waarde ervan onderhevig is aan grote schommelingen. In 2009 was de meest bekende crypto op dat moment maar een paar cent waard. Na een aantal jaar is die waarde naar ruim 65.000 dollar gestegen, alleen is de waarde ook weer hard gedaald. Klassieke valuta (zoals de euro en de dollar) zijn een stuk stabieler. Ben jij niet bang voor grote schommelingen en zie je crypto als een goede investering? Dan kan het geen kwaad om crypto te kopen. Dat kan via verschillende brokers, zoals Coinmerce. Benieuwd naar ervaringen met Coinmerce?